Twijfel je over een kat? Lees dan meer

Twijfel je over een kat? Lees dan meer

Algemeen over de aanschaf van een kat?

Ben je in dubio of je nou wel of niet een kat neemt? Er zijn verschillende overwegingen. Sommigen willen een kat om te knuffelen en op hun schoot te zitten. En anderen leven graag met een zeer onafhankelijke kat die het grootste deel van zijn tijd buiten doorbrengt. Voordat je lukraak de kitten van vrienden overneemt, willen we je adviseren om goed na te denken of je liever een kitten of een kat neemt.

Uiteraard zijn kittens schattig en speels, maar de keerzijde is dat ze ook veel aandacht vergen. Denk aan geduld, stimulatie en training. Het adopteren van een volwassen kat kan gemakkelijker zijn omdat een volwassen kat niet zoveel aandacht nodig heeft. Oudere katten kunnen een mooie aanvulling zijn aan een huishouden, maar houd er rekening mee dat oudere katten vaak van een rustige omgeving houden zonder veel lawaai en drukte.

Wat komt er bij kijken qua onderhoud

Katten zijn relatief weinig onderhoud nodig in vergelijking met honden die gezelschap, wandelen, training enz. nodig hebben. Maar net als elk ander huisdier hebben ze verzorging nodig, en sommige katten hebben meer zorg nodig dan andere. Uiteraard zijn er wel een aantal onderhoudstaken die bij een kat komen kijken. Denk aan het knippen van de katten nagels en het verschonen van de bak. Vooral als je de woning houdt, zal de kat hier veelvuldig gebruik van maken. Het is voor jou en dat kat geen pretje als dit niet frequent wordt gedaan. Een kattenbak kan beginnen te stinken en daarnaast is het erg onhygi├źnisch om het bak vuil achter te laten. Als je de kat naar buiten laat, zal de kat hoofdzakelijk zijn behoefte doen in de natuur.

Afhankelijk van het ras kunnen er nog specifieke onderhoudstaken bij komen. Denk aan het kammen van de vacht of het laten trimmen van de vacht door een knipsalon. Sommige katten hebben erg veel haargroei en is het meer noodzaak dan fatsoeneren. Andere rassen hebben hier geen last van, omdat ze kortharig zijn.

Kiezen van een naam

Ben je overtuigd dat een kat een goede optie is? Kies dan een mooie naam die goed bij de kat past.