Dit zijn de 9 meest voorkomende wespensoorten in Nederland

Dit zijn de 9 meest voorkomende wespensoorten in Nederland

Wespen zijn fascinerende insecten die een integraal onderdeel vormen van onze natuurlijke omgeving. Ze komen in verschillende vormen, maten en gedragspatronen voor, en het is belangrijk om ze beter te begrijpen, vooral als je ze regelmatig tegenkomt. Als werkzoekende die geïnteresseerd is in de biodiversiteit van Nederland, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel nemen we een diepe duik in de top 9 meest voorkomende wespen soorten die je kunt tegenkomen in ons land.

De twee meest voorkomende wespensoorten in Nederland

De volgende twee soorten zul het vaakst aantreffen in Nederland en zijn alom vertegenwoordigd:

Gewone Wesp (Vespula vulgaris): Deze soort is waarschijnlijk de bekendste wespen soorten in Nederland. Met hun opvallende gele en zwarte strepen zijn ze moeilijk te missen. Ze bouwen vaak nesten in de grond of in holle ruimtes.

Duitse Wesp (Vespula germanica): Vergelijkbaar met de gewone wesp, maar iets groter van formaat. Ze bouwen hun nesten vaak in de buurt van menselijke activiteit, zoals in schuren of onder dakranden.

Hoornaars

De populatie van Hoornaars en Aziatische Hoornaars is de afgelopen jaren gestaag toegenomen in Nederland, mogelijk door veranderingen in klimaat en habitat, evenals de introductie van invasieve soorten via internationale handel en reizen.

Hoornaar (Vespa crabro): Een van de meeste indrukwekkende en imposante wespen soorten, herkenbaar aan hun forse gestalte en karakteristieke roodbruine kleur. Anders dan veel mensen denken, is deze soort minder agressief dan gewone wespen maar kunnen toch een pijnlijke steek geven.

Aziatische Hoornaar (Vespa velutina): Een invasieve soort die recentelijk in Nederland is aangetroffen. Ze vormen een bedreiging voor inheemse insectenpopulaties en moeten nauwlettend worden gevolgd.

Overige wespen soorten

Rode Wesp (Vespula rufa): Deze soort is kleiner dan de gewone wesp en heeft een rode kop en achterlijf. Ze worden vaak aangetroffen in bossen en tuinen.

Zweefwesp (Chrysotoxum elegans): Hoewel hun naam anders doet vermoeden, zijn zweefwespen eigenlijk vliegen die sterk lijken op wespen. Ze zijn volledig onschadelijk en voeden zich voornamelijk met nectar.

Franse Veldwesp (Polistes dominulus): Een andere soort papierwesp die vaak wordt aangetroffen in Nederland. Ze zijn meestal onschadelijk maar kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen.

Gewone Graafwesp (Ammophila sabulosa): Deze solitaire wespen graven nesten in zandige grond en jagen op andere insecten om hun larven te voeden. Dit is een van de wespen soorten die over het algemeen niet agressief tegenover mensen is.

Gewone Rimpelroos (Cerceris rybyensis): Een fascinerende soort die jaagt op kevers om hun larven te voeden. Ze zijn vaak te vinden in zandige gebieden en vormen geen bedreiging voor mensen.

Steeds meer wespen soorten in Nederland

De laatste jaren, zien we niet alleen steeds meer wespen soorten in Nederland, maar ook het aantal wespen is gestegen. De toename van wespenpopulaties in Nederland kan worden toegeschreven aan diverse factoren. Gunstige klimatologische omstandigheden, zoals milde winters, hebben mogelijk bijgedragen aan een hoger overlevingspercentage van wespenlarven. Bovendien kunnen veranderende landbouwpraktijken en de beschikbaarheid van voedselbronnen, zoals fruit en afval, gunstig zijn geweest voor wespen. Deze factoren, samen met de aanpassingsvermogen van wespen aan diverse habitats, hebben waarschijnlijk geleid tot hun grotere aanwezigheid in Nederland. Hierdoor zien we steeds meer overlast van wespen. Wanneer je last hebt van wespen, raden we aan om niet zelf aan de slag te gaan. Idealiter, laat je door een professional een wespennest verwijderen.