Welke wilde dieren komen voor op Kreta?

Welke wilde dieren komen voor op Kreta?

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, huisvest een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het eiland is bekend om zijn prachtige stranden, helderblauwe wateren en rijke geschiedenis, maar het herbergt ook een diverse reeks wilde dieren. In dit artikel zullen we enkele van de meest opmerkelijke wilde dieren bespreken die op Kreta te vinden zijn. Op deze website vind je overigens nog veel meer informatie over dit prachtige eiland. Voor nu gaan we je meenemen naar het prachtige dierenrijk op Kreta!

De Kretenzische steenbok

Een van de meest iconische dieren op Kreta is de Kretenzische steenbok, ook wel bekend als de Kri-kri. Deze geitensoort is endemisch voor het eiland en is te vinden in de steile bergachtige gebieden, zoals de Witte Bergen en de Samaria kloof. De Kretenzische steenbok staat op de lijst van bedreigde diersoorten en wordt streng beschermd.

De Middellandse zeehond

Een andere opmerkelijke wilde diersoort op Kreta is de Middellandse zeehond. Deze zeehonden komen voor in de wateren rondom het eiland en zijn te herkennen aan hun donkere vacht en speelse karakter. Hoewel ze zeldzaam zijn en vaak moeilijk te spotten, zijn er enkele plekken waar je ze soms kunt zien, zoals de stranden van Elafonisi en het eiland Dia.

De Eleonora valk

De Eleonora valk is een trekvogel die voornamelijk in de zomermaanden op Kreta verblijft. Deze elegante roofvogel nestelt zich op kliffen en rotsachtige eilanden, waar hij zijn prooi vangt in de lucht. Een van de beste plekken om de Eleonora valk te zien is het eilandje Chrissi, dat bekend staat om zijn grote populatie van deze vogels.

De Caretta Caretta schildpad

Een van de meest geliefde bewoners van de wateren rondom Kreta is de Caretta Caretta schildpad, ook wel bekend als de Loggerhead schildpad. Deze bedreigde diersoort komt naar de stranden van Kreta om eieren te leggen en is te herkennen aan zijn unieke schelp en grote kop. Verschillende stranden, zoals het strand van Rethymno en het strand van Zakynthos, zijn beschermde broedgebieden voor deze schildpadden.

De bonelli's adelaar

De bonelli's adelaar is een imposante roofvogel die op Kreta leeft. Deze majestueuze vogel jaagt voornamelijk op kleine zoogdieren en vogels en is te herkennen aan zijn bruine verenkleed en witte staart. De beste plekken om de bonelli's adelaar te zien zijn de bergachtige gebieden rondom het eiland, zoals de Lefka Ori en de Psiloritis berg.