Welke geur schrikt een kat af?

Welke geur schrikt een kat af?

Er zijn verschillende redenen waarom je een kat met geuren af zou willen schrikken. Misschien heb je wel een stuk siertuin waar katten niet in mogen komen. Het kan ook zijn dat je een stuk tuin vrij wilt houden als speelterrein voor je kinderen. Zeker als je hele jonge kinderen hebt, is het niet wenselijk als hier katten op kunnen duiken. Hele kleine kinderen zijn vaak bang voor katten en je wilt natuurlijk voorkomen dat een kind in aanraking komt met een kat. Het kan ook zijn dat je katten van andere mensen af wilt schrikken. In dit geval kun je ervoor kiezen om geuren aan te brengen aan de buitenkant van je perceel, bijvoorbeeld in de voortuin of op de struiken. Wat de reden ook mag zijn dat je katten af wilt schrikken, er zijn geuren beschikbaar waarmee dit mogelijk is.

Traditionele geuren

Katten afschrikken met geuren is iets wat al eeuwen gebeurt. Een geur die hier nog steeds veel voor wordt gebruikt is azijn. Hier houden katten helemaal niet van. Deze scherpe geur schrikt katten af en werkt zeer effectief. Dit geldt overigens ook voor de geur van uien. Door een ui doormidden te snijden en met een rauw stuk ui ergens overheen te wrijven, zorg je voor een geurplek die katten zeker zullen mijden. Ammonia is ook een geur die zeer goed werkt om katten mee af te schrikken.

Scherpe frisse geuren

Katten houden helemaal niet van scherpe, frisse geuren. De mens houdt juist wel van deze geuren omdat wij ze fris en schoon vinden ruiken. Denk hierbij aan geuren als citroen en Citrus. We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna’s wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren. Als katten lavendel ruiken, zullen ze ervan gruwelen. Door op strategische plekken bakjes te vullen met bijvoorbeeld citroenschillen of lavendel kun je een gebied kattenvrij houden. Tegenwoordig worden er ook geuren in de winkel verkocht die katten verjagen. Hier worden vaak uitwerpselen van roofdieren voor gebruikt. Vossenurine is hier een goed voorbeeld van. De vos is een natuurlijke vijand van de kat en daar wil hij niet te dichtbij in de buurt komen.