Kat drinkt heel erg veel, hoe komt dit?

Kat drinkt heel erg veel, hoe komt dit?

Een typische eigenschap van katten is dat ze heel weinig drinken. In de voeding die ze tot zich nemen zit al water en daar hebben ze vrijwel genoeg aan. Vergelijk katten maar met dieren die leven in droge gebieden zoals de woestijn. Ze gaan zeer effectief om water en zorgen ervoor dat ze hier altijd voldoende reserves van hebben. Dus als jouw kat opeens vaak en veel water gaat drinken, dan weet je zeker dat er iets aan de hand is.

Mogelijke oorzaken van veel drinken

Suikerziekte komt ook bij katten voor. Veel drinken kan erop wijzen dat je kat suikerziekte heeft. Ook katten waarbij er iets mis is met hun lever gaan opeens vaak en veel water drinken. Problemen met de schildklier is ook een reden voor je huisdier om veel water te drinken. Katten hebben ook meer water nodig als ze een nierprobleem hebben. Als de nieren niet goed functioneren verliest je kat meer vocht dan normaal en zal dat willen aanvullen door veel meer te drinken dan gebruikelijk.

Raadpleeg een dierenarts

Als je kat veel meer drinkt dan normaal, neem dan geen risico en raadpleeg zo spoedig mogelijk een dierenarts. Hierboven heb je kunnen lezen welke mogelijke oorzaken de reden kunnen zijn van dit afwijkende drinkgedrag. Door bloed te onderzoeken van je kat kan de dierenarts erachter komen wat je huisdier mankeert. Ook is het mogelijk dat de dierenarts de urine van je kat wil onderzoeken om erachter te kunnen komen wat de oorzaak is van het overmatige drinken. Als de oorzaak bekend is, kan de behandeling worden gestart.