De kunst van honden belonen

De kunst van honden belonen

Hey daar, hondenliefhebbers! Vandaag heb ik een heel speciaal onderwerp voor jullie: het belonen van onze trouwe viervoeters. Het trainen van honden kan soms serieus uitdagend zijn, maar er zijn essentiële componenten voor een getrainde hond: geduld, consequentie, duidelijkheid, leiderschap en, je raadt het al, beloningen!

Een op beloning gebaseerde training

Als we het hebben over hondentraining, zijn beloningen over het algemeen het meest effectief. Maar wacht eens even, het is echt niet zo eenvoudig. Vele van ons gaan hier de mist in. Aan de ene kant zijn er mensen die hun hond tijdens het trainen gewoonweg vergeten te belonen, en aan de andere kant zijn diegenen die hun hond tijdens het trainen overbelonen. Ja, te weinig en te veel belonen kan ertoe leiden dat je hond bevelen negeert!

De meest gemaakte fout

Even serieus, als jouw hond alleen maar reageert op een commando (bijv. "zit") wanneer er een beloning in het verschiet ligt, dan is de kans groot dat je je hond te veel en te vaak beloont. Nu denkt je hond dat hij alleen maar hoeft te zitten als (1) het commando gegeven wordt en (2) er een snack komt. Slimme hond, toch?

Dus, hoe vind je het juiste evenwicht? Hoe beloon je je hond zonder dat hij alleen maar reageert voor een traktatie? Geef af en toe een beloning, maar laat je hond niet weten wanneer hij zal worden beloond. Laat het een verrassing zijn. Soms krijgt hij een beloning, en andere keren niet. Zo simpel is het.

De pet box

Je kunt bijvoorbeeld een Pet Box halen. Een Pet Box is in feite een verrassingsdoos vol verrukkelijk hondenvoer, traktaties, speeltjes en andere honden accessoires. Het is net een cadeau voor je harige vriend die ze vol opwinding uitpakken en is ideaal voor het belonen van jouw trouwe viervoeter.

Vele Pet Boxen worden maandelijks geleverd met verschillende goodies, die zo op elkaar afgestemd zijn dat ze zorgen voor urenlang vermaak. Daarnaast zijn de honden speeltjes in de Pet Box meestal zeer nuttig voor de trainingssessies. Beloon jouw hond na een geslaagde training met een nieuw speeltje uit de box!

Verwar ze met vreugde

Zorg ervoor dat je hond niet weet wanneer hij zal worden beloond. Probeer een ritme in beloningen te vermijden, zoals één keer wel, twee keer niet. Want, geloof me, je hond pikt dat patroon op in een hartslag! Wees onvoorspelbaar.

Prijs je hond, ze houden van complimenten!

Een studie uit 2016 aan de Emory University in Atlanta heeft aan het licht gebracht dat de meeste honden zelfs meer reageren op lof van hun baas dan op traktaties. Ja, dat heb je goed gelezen! Honden willen heel graag hun baas plezieren en niks maakt ze trotser dan een goed gedaan schouderklopje!

En dat is het dan! Het lijkt misschien een hoop om in gedachten te houden, maar het is echt wel haalbaar. Wees onvoorspelbaar met je snackbeloningen - hou het spannend! En vergeet niet: een oprecht "goed zo!" kan even effectief zijn als een sappig bot. Veel plezier met trainen, vrienden! En tot de volgende keer!