Welke vitamines en voedingsstoffen heeft een kat nodig?

Welke vitamines en voedingsstoffen heeft een kat nodig?

Katten hebben net als mensen hun vitamines en mineralen hard nodig. Gelukkig worden de kattenbaasjes in Nederland hier goed mee geholpen, want in een kattenvoer met ‘complete voeding’ zit alles wat de kat nodig heeft.

Vitamines die een kat nodig heeft

Er zit bijvoorbeeld Vitamine A in. Deze heeft de kat nodig voor de ogen, huid en zijn haren. De vitamine D biedt ondersteuning aan verschillende ledematen en organen. De vitamine E helpt het lichaam van de kat zich beter te kunnen weren tegen verschillende antioxidanten en de kleine toevoeging van Vitamine C is net het beetje extra wat de kat nodig heeft om beter om te kunnen gaan met de stress en ouderdom in de loop van de jaren.

Mineralen

Naast vitamines, spelen ook onder andere de mineralen een belangrijke rol voor een gezonde kat. De kat heeft verschillende mineralen nodig. Een belangrijk mineraal is bijvoorbeeld Taurine. Deze zorgt ervoor dat onder andere de hartslag van de kat goed blijft.

Wanneer geef je supplementen aan kat?

Op het moment dat een kat ziek is, kort geleden bijvoorbeeld geopereerd is of een dag ouder wordt kan het zijn het nodig is om extra kattensupplementen te geven. Als aanvulling op het voer wat de kat al krijgt, kan het dan bijvoorbeeld nodig zijn om enkele vitamine of mineralen nog extra te geven.

Uiteraard raden wij altijd aan om dit eerst met de dierenarts te bespreken. De behandelde arts kan een goede inschatting maken voor de kat. Veel mensen hebben het gevoel dat een dierenarts dan te veel kosten in rekening brengt voor de supplementen, maar je kunt altijd vragen wat een dierenarts adviseert. Je bent natuurlijk niet verplicht de supplementen bij de dierenarts te kopen. Er zijn veel online webshops die de extra benodigde supplementen online te koop aanbieden. Ook is er online heel veel informatie te vinden over de benodigde supplementen op basis van de vitamines en mineralen die een kat op dit moment te kort komt. Online inlezen is dus zeker de moeite waard, maar toch is het aanraden om dit altijd te kopen op het advies van een dierenarts.