Wat doet een taxidermist?

Wat doet een taxidermist?

Misschien heb je het wel eens gezien: opgezette dieren. Er zijn mensen die van mening zijn dat het zielig is om dieren op te zetten, waarbij weer anderen het juist prachtig vinden en zelfs hun eigen huisdier op laten zetten om deze op een 'levendige manier' te herinneren. Dieren worden opgezet door een taxidermist. Een taxidermist dus iemand die overleden dieren opzet, met als doel deze in huizen of musea of andere omgevingen te laten plaatsen.

Hoe gaat een taxidermist te werk?

Het opzetten van dieren gebeurd niet zomaar en het is ook niet makkelijk om een dier op te zetten. Daar is veel tijd en aandacht voor nodig. Een taxidermist verwijdert eerst de huid van het dier en maakt vervolgens een gipsvorm van de karkas. Alle ingewanden worden natuurlijk ook verwijderd om het rotten te voorkomen. Er wordt een vorm op ware vorm gegoten. De huid wordt mooi verzorgd en schoongemaakt waarna het aan de kunstmatige vorm wordt bevestigd. Door middel van precisiemateriaal en gereedschap wordt het dier vervolgens opgezet. De huid van het dier is dus het 'echte' gedeelte van het dier, maar de rest, zoals bijvoorbeeld de ogen, worden realistisch op een kunstmatige manier nagemaakt.

Waarom en waar opgezette dieren kopen? 

Steeds meer mensen vinden het mooi om een opgezet dier in huis te hebben. Daarnaast is het ook een echt kunststuk om een opgezet dier in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kop van een hert aan de muur of een kolibrie in een glazen bak in een museum. Daarnaast zijn er ook taxidermisten die diensten aanbieden zodat het mogelijk is om een eigen huisdier op te laten zetten nadat deze overleden is. De mogelijkheden worden steeds meer uitgebreid en daardoor profiteren er ook steeds meer mensen van. Je kunt ook opgezette dieren kopen in een opgezette dieren winkel. Dit zijn winkels die gespecialiseerd zijn in opgezette dieren en daar kun je vaak ook advies vragen over de mogelijkheden die er zijn om een opgezet dier op te laten in het interieur van je woning of van een bepaalde ruimte. Een opgezette dieren winkel is in bijna elke grote stad wel te vinden.