Waar moet ik op letten als ik ga fietsen met mijn hond?

Waar moet ik op letten als ik ga fietsen met mijn hond?

Fietsen in de buitenlucht vinden veel mensen heerlijk. Waar mensen ook enorm van kunnen genieten is van hun hond. En wat is er dan mooier om dit te kunnen combineren? Heerlijk fietsen in de buitenlucht met je hond. En het biedt ook nog eens enorm veel voordelen. Je hebt het gevoel even helemaal samen weg te zijn, zeker als je een mooie route door de natuur uitkiest. Daarnaast heb je meteen je hond uitgelaten en bovendien blijf je zelf ook nog eens in conditie. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten als je van plan bent om te gaan fietsen met je hond.

Veiligheid staat voorop

Vergeet niet dat je hond ook een verkeersdeelnemer is op het moment dat je met hem gaat fietsen. Zorg er dan ook voor dat hij altijd aangelijnd is of een tuigje draagt. Hierdoor loop je nooit het risico dat je hond opeens voor je uit gaat lopen, achter je of pardoes de bosjes inschiet. Ook kun je gebruik maken van een springer. Hierbij bevestig je een stang aan je fiets en kun je hier een riem aan vastmaken, hierdoor hoef je de riem niet constant vast te houden. Je hebt je handen vrij om te sturen, dit komt de veiligheid alleen maar ten goede. Laat je hond altijd rechts van de fiets lopen waardoor hij nooit direct aangereden kan worden.

Kijk uit op hete dagen

Als het warm is (boven de 20 graden) is het niet verstandig om je hond naast je fiets te laten lopen. Het is best intensief voor je hond om met je mee te rennen, bij warm weer kan dit tot klachten leiden. Onder alle omstandigheden moet je jouw hond tijdens het fietsen goed in de gaten houden. Het is verstandig om af en toe even te stoppen en je hond pauze te geven. In deze pauze kun je hem water geven of even af laten koelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een koelmat.

Ga voor plezier

Fietsen met je hond doe je voor je plezier. En dat moet ook gelden voor je hond. Als je hond bijvoorbeeld ergens last van heeft, is het niet verstandig om hem mee te nemen om te gaan fietsen. Dat geldt ook voor jonge honden die nog niet uitgegroeid zijn. Daarnaast is het aan te raden om eerst een klein stukje te gaan fietsen om te beoordelen of je hond het wel leuk vindt. Als dit het geval is, kun je de volgende keer een langere afstand afleggen. Zo kun je samen heerlijk genieten van het fietsen.