AQUASKIM 20

€ 71,50

Levertijd: 5-8 dagen

AQUASKIM 20

* Krachtig afzuigen van vijveroppervlakken tot 20 m²
* Duidelijk betere waterkwaliteit en zichtdiepte door directe afzuiging van het vuil aan het oppervlak
* Standvoet met grote schaal voor de opname van stenen die als verzwaring dienen
* AquaSkim 20 maakt nu ook het gebruik met de AquaMax Eco Premium modellen 4000 – 8000 mogelijk
* Heel eenvoudig te onderhouden door de gemakkelijk toegankelijke korf voor grove vuildeeltjes
* De korf is m.b.v. grijphaken ook vanaf een grotere afstand uitneembaar.
Artikelnummer 985694696
EAN 4010052512365

Vijveraanleg: De optimale ligging

De aanleg van een vijver heeft veel voeten in de aarde. Samen met de rest van de tuin moet de vijver een totaalbeeld vormen van de ideale tuin. Hierom is het van belang de plaats van de vijver juist te kiezen. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook vanwege het biologische evenwicht.

Voor de omzetting van kooldioxide in zuurstof maken vijverplanten gebruik van zonlicht. Dit product wordt fotosynthese genoemd (zie bladzijde fotosynthese). Zuurstofplanten produceren pas zuurstof als ze voldoende zonlicht kunnen opvangen.

Als de vijver echter volledig in de zon ligt, zullen algen zich vlugger vermenigvuldigen vanwege het warme water. Ook zal het warme water minder zuurstofrijk zijn.

De optimale ligging voor een vijver is daarom half zon – half schaduw. Als de vijver veel in de zon ligt, dan kan met drijvende planten of randbeplanting toch schaduw worden gecreëerd. Als de vijver echter veel in de schaduw ligt, zal meer zuurstof toegevoegd moeten worden. Daarnaast is extra controle van nitraat aan te raden (zie bladzijde nitraat).

Grote planten en bomen rond de vijver kunnen heel mooi zijn en vaak nuttig omdat ze schaduw verzorgen. In de herfst zullen ze echter veel blad verliezen, waardoor veel organisch materiaal in de vijver terecht komt.

De meeste bladeren drijven 2 dagen op het water, waarna ze zinken. Schep daarom in de herfst regelmatig de dode bladeren van het wateroppervlak. Eventueel is het mogelijk gedurende enkele weken een vijvernet over de vijver te spannen of een skimmer te installeren.

In de lente zal de vijver zo snel mogelijk moeten opwarmen en zich herstellen van de winter. De koude noordoosten wind kan hierbij roet in het eten gooien, waardoor de biologische processen niet op gang komen. Zorg er dan ook voor dat de vijver geen last heeft van de wind.

Naast het biologische evenwicht is natuurlijk ook qua zicht de ligging van belang. Door de vijver in tegenlicht te plaatsen komen schitteringen in het wateroppervlak,wat een prachtig effect geeft.

De Vijver Specialisten adviseren: Let bij het kiezen van de plaats ook op de ligging van de woning. Zo kan de vijver ook vanuit binnenshuis worden bekeken.

Vijveraanleg: Vorm, grootte en diepte

De vorm van de vijver heeft weinig invloed op het biologische evenwicht, de inhoud heeft dit echter wel. Een aantal zaken is van belang om de vijver en het leven hierin, in optimale conditie te houden.

Zo is het noodzakelijk dat het zonlicht tot op de bodem van de vijver kan reiken. Bij een smalle diepe vijver is dit vaak niet het geval, waardoor zuurstofplanten op de bodem niet voldoende groeien.

Ook is de vorm bepalend voor de stroming van het water. Vooral bij stroming waardoor meer zuurstof in het water wordt opgenomen, is het aan te raden dat de pompen overal in de vijver stroming kan krijgen.

Een grote vijver biedt een stabielere leefomgeving. Door de grotere hoeveelheid water zullen storende elementen minder van invloed zijn op het evenwicht. Bij kleinere vijvers treden hierdoor vaker schommelingen op in de pH-, GH- en KH-waarde.
Een kleinere vijver vereist door de schommelingen in de waterwaarden meer aandacht. De Vijver Specialisten adviseren de vijver minimaal 3000 liter te houden. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zijn meer planten, een goede waterstroming en minder vissen noodzakelijk.

De diepte van de vijver bepaalt hoe warm het water wordt en hierdoor hoeveel zuurstof het water kan vasthouden. Ook de snelheid waarmee het water opwarmt of afkoelt is afhankelijk van de diepte van de vijver. Hoe dieper het water is, hoe stabieler de temperatuur zal zijn. In de zomer zal het water frisser zijn en in de winter warmer. Vissen en bacteriën stellen deze afvlakking van de temperatuur op prijs.

Zonnestraling in het water worden afgebroken. In de diepste gedeeltes zullen de planten minder snel op gang komen in het voorjaar, maar ook de algen zullen daar slecht gedijen.

Wij adviseren om de vijver op minimaal één plaats minimaal 100 centimeter diep te maken. Hier kun je vijverplanten plaatsen. In de afbeelding hierboven staan de dieptezones voor de beplanting weergegeven. Uiteraard kan de vijver op andere plaatsen dieper zijn, om zo meer ruimte te bieden voor de vissen.

Vijveraanleg: Materiaalkeuze

Voor de kleinere vijvers wordt vaak gekozen voor een voorgevormde vijver of het gebruik van vijverfolie. Het assortiment voorgevormde vijvers dat je bij De Vijver Specialisten aantreft, bestaat uit een groot aantal modellen van uiteenlopende grootten. Vraag onze medewerkers naar de bestel- en aflevermogelijkheden.

Voor het gebruik van vijverfolie zijn zogenaamd EPDM (rubber) en PVC (plastic) folies beschikbaar. Deze laatste en vaak goedkopere folie maakt gebruik van een minderwaardige weekmaker. Het is juist deze weekmaker die ervoor zorgt dat het vijverwater na een tijd giftig wordt. Hierdoor is de start van een vijver niet mogelijk en is het aan te raden een folie te gebruiken die vanaf het begin gifvrij is. De Vijver Specialisten hebben uitsluitend gifvrije vijverfolie in hun assortiment.

De overtreffende trap op het gebied van vijverfolie is EPDM. Ecoliner produceert al sinds lange tijd kwalitatief zeer hoogstaande folie. Dit materiaal is bijvoorbeeld tot -45 graden Celsius vorstbestendig. Ook kunnen stangen en buizen moeiteloos waterdicht worden doorgevoerd. Tevens is het materiaal goed te repareren, zelfs onder water en kan het moeiteloos worden verlijmd, zelfs op hout, metaal en andere materialen. Het materiaal bevat tenslotte geen gif en is 100% UV- en Ozonbestendig.

Voor grotere vijvers kan worden gekozen voor polyester. Dit type relatief dure vijvers worden meestal door echte vijverliefhebbers aangelegd en zij worden vaak door grote Japanse Koi bevolkt. Bij het aanleggen van een polyester vijver kunnen technische hulpmiddelen, afvoeren en dergelijke eenvoudig worden verwerkt.

Betonnen vijvers zijn niet meer gebruikelijk. Niet alleen omdat deze gemakkelijk stuk vriezen, maar ook omdat de cement die voor de aanmaak van beton gebruikt wordt, heel lang giftig blijft. Niet zozeer voor de vissen, maar vooral voor de bacteriën. Als het niet goed gebeurd kan een betonnen vijver een jaar of langer bacterieloos zijn.

Bij de aanleg van een vijver is het erg belangrijk dat de randen waterpas zijn. Controleer dit dan ook zorgvuldig alvorens de vijver te plaatsen. Een goed hulpmiddel hierbij is Randbeschoeiing van De Vijver Specialisten. Door middel van harde plinten voorkomt men dat de rand van de vijver niet waterpas is, waardoor je meer vijverfolie aan één zijde ziet dan aan de andere zijdes.

Vijveraanleg: Randafwerking

Eén van de moeilijkste aspecten van het aanleggen van een vijver is de afwerking van de vijverrand. Niets is lelijker dan een zichtbare plastic rand langs de vijver. Er is een aantal manieren om dit probleem op te lossen. Ten eerste bestaan er voorgevormde vijvers waarvan de rand van kleine stukjes grind voorzien is, een mooie overgang naar het grind waarin de oeverplanten gepoot zijn.

Een vergelijkbaar effect bereik je door grindfolie te gebruiken. Deze folie is in stroken van verschillende breedtes te verkrijgen welke je om de vijverrand kunt plaatsen. Op deze wijze creëer je een mooie overgang tussen water en oever. Vooral voor vijvers welke met vijverfolie gemaakt zijn is dit een mooie afwerking.

Een derde oeverafwerking is een begroeiingsmat van kokosvezel. In deze milieuvriendelijke matten kun je op zeer eenvoudige wijze oeverplanten poten. De matten zullen helemaal begroeid raken zodat je een natuurlijke overgang van water naar land maakt.

Turfblokken worden ook veel gebruikt voor de randafwerking. Ze geven de vijver een natuurlijk uitzicht, want ze kunnen perfect de kunstmatige vijverrand camoufleren. Ze kunnen beplant worden zodat de overgang van water naar tuin heel goed kan worden gerealiseerd.

Voor de afwerking van de vijver door middel van houten afboording is het van belang dat het hout niet bewerkt is. Geen enkel product dat gebruikt wordt om hout te behandelen tegen rotten kan veilig aan de vijverrand gebruikt worden.

Dikwijls wordt de vijverrand afgewerkt met planten die over de rand gaan groeien. Sommige oeverplanten zullen in en zelfs onder water verder groeien. Op deze manier dragen ze bij aan het biologische evenwicht.

Tot slot kan voor de afwerking worden gekozen voor keien en rotsen. Hierbij is het belangrijk dat geen kalkrijk gesteente wordt gebruikt. Deze kalk zou de pH-waarde van het water omhoog halen. Marmer is hierdoor uit den boze.

Tip van uw Vijver Specialist:
Vraag aan onze medewerkers voor de speciale afwerkingmogelijkheden op maat. Zo ben je verzekerd van een professionele en schitterende afwerking van de vijver.